úterý 21. března 2017

Inspirace hudbou 3 - Kankán

Velmi se mi líbí kankán, a to jak hudba tak i taneční provedení. A tak je pochopitelné, že některá z mých panenek si ho alespoň jednou musela zatančit i v patřičných šatech. Sítem konkurzu prošla Stela, která má jednak pohybové předpoklady zvládnout náročné pohybové figury a zároveň jí dobře sluší červená barva - nejčastější barva šatů určených na kankán.

Kankán vznikl ve Francii, přibližně počátkem 19. století. Jsou pro něj typické vysoké kopy, šňůry (cvik), a hvězdy. Zpočátku byl tanec považován za skandální a byly snahy jej potlačit. Původně mužský tanec se brzy stal oblíbeným u prostitutek. Ovšem koncem 19. století už se začaly objevovat první profesionální tanečnice, pro něž se tanec samotný stal výnosným zdrojem příjmů. S kankánem se můžete setkat v nejrůznějších kabaretech. Vystoupení kankánové skupiny často bývá součástí programu na plesech a tanečních zábavách. Neodmyslitelně je spojen s kabaretem Moulin Rouge v Paříži. Současná choreografie tzv. francouzského kankánu pochází z roku 1920 a jejím autorem je Pierre Sandrini.

Hudbu pro kankán psalo mnoho různých skladatelů. Z nich nejznámější je melodie Jacquse Offenbacha, kterou použil v opeře Orfeus v podsvětí.







A na závěr troška hudby:


Do projektu se zapojili:
  • Tinka a její hudební nástroje

4 komentáře: