úterý 17. dubna 2018

Má vlast 3 - Podzámecká zahrada

K našim rodinným tradicím patří každoroční jarní výlet do Podzámecké zahrady v Kroměříži.Vzala jsem s sebou Sofii a pořídila pár obrázků do svého projektu. Současně se však tímto příspěvkem připojuji i k projektu - soutěži Babakat na téma I U NÁS JE KRÁSNĚ.

Wikipedie je na informace o "Podzámce" (jak se jí zkráceně říká) poměrně skoupá. A tak jsem pro vás vytáhla pár informací z různých zdrojů. Historie Podzámky se datuje do 15 století, kdy započala přeměna původní převážně užitkové zahrady při zámku v Kroměříži na místo určené k odpočinku a relaxaci. Během staletí byla postupně rozšiřována a doplňována novými prvky. V roce 1850 se už rozprostírala na úctyhodných 64 ha a v té době dostala současnou podobu anglického parku se spoustou romantických zákoutí. V současné době má rozlohu 47 ha a zabírá téměř 10% rozlohy města. Její umístění v samém centru z ní činí vyhledávané místo k procházkám lidí všeho věku. Potkáte tu maminky s dětmi přicházejícími se podívat na zvířátka v zookoutku, důchodce relaxující na lavičkách, tak i mládež často posedávající přímo na trávníku. Však se nemusejí obávat o čistotu, protože psům je do zahrady vstup zakázán,  stejně tak i cyklistům, bruslařům, segwayům apod.


Plánek zahrady můžete získat v infocentru na náměstí, v pokladně zámku nebo si ho můžete vytisknout z internetu. My tam jezdíváme zásadně bez plánku, protože se chceme jen tak bezcílně toulat po cestičkách. Ačkoliv tam jedzíme už více než 15 let, stále ještě objevujeme nová a nová zákoutí.

Zámek

Jarní květy - v pozadí Fontána amorků

"Stříbrný" most

Pompejská kolonáda

Římská fontána
Podzámecká zahrada je od roku 1995 národní kulturní památkou a v roce 1998 byla zapsána na seznam Světového dědictví UNESCO. Je přístupná celoročně v denních hodinách a zdarma.
  

1 komentář:

  1. Krásne fotky s nádhernou Tereskou :-) Mám tieto poznávacie články hrozne rada :-)

    OdpovědětVymazat