úterý 28. ledna 2020

Rok 2019

Nadešel opět čas ohlédnout se za uplynulým sběratelským rokem. Byl překvapivě bohatý. Během roku jsem svou sbírku obohatila o 32 panenek, některé nové, jiné z druhé ruky.  Každá je něčím výjimečná, každá má pro mě sběratelskou cenu. Letos mezi nimi skutečně není žádná, kterou bych ubytovala jen dočasně s tím, že později ji zase prodám. K nim můžu ještě připočítat 2 své pokusy OOAK. Takže konečný počet dosáhl 201 kousků. Některé z panenek ještě čekají na repliku oblečku, pro toto focení jsem jim alespoň něco půjčila ze zásob.


V horní řadě vzadu jsou sběratelské. Protože jsou hůře vidět, udělala jsem jim samostatnou fotku.


Opět se mi podařilo získat několik "nových" tváří. Tím nemyslím jen nově vyrobené, ale také ty, které mi dosud chyběly.


 Poměrně vzácnou tvář Shani z roku 1990 mám nyní dokonce ve dvou exemplářích - jednou z dlouhými vlasy a podruhé s krátkými kudrnami.


Od několika tváří mám už pět a více exemplářů. Mohla bych jich mít i více, ale snažím se, aby panenky jedné tváře byly pokud možno co nejvíc různorodé. Letos této hranice dosáhla tvář Diva z roku 1985 a Mackie z roku 1991. S tváří Mackie jsem loni pořídila hned 3 panenky.

Tvář Diva

Tvář Mackie
Také jsem zjistila, že jsem ještě společně nefotila panenky s tváří Asha, které hranici pěti kousků dosáhly už dříve. Dnes  jich mám už 8. A také mi chybí společná fotka panenek s tváří Goddess a Kayla, od kterých mám už také 5 exemlářů od roku 2018. U Goddes mě to docela překvapilo, že jsem na zapomněla udělat společnou fotku. Myslím, že Goddess je asi moje nejoblíbenější tvář - do těchto panenek se obvykle zamiluju na první pohled, aniž bych vůbec tušila, že mají právě tuto tvářičku.

Tvář Asha

Tvář Goddess

Tvář Kayla

Jedna z panenek už je připravená na focení letošního projektu. Nechtělo se mi kvůli jedné fotce panenku zase převlékat.

Další tváře, od nichž mám více panenek a dlouho jsem je nefotila společně jsou Superstar 1976, Teresa 1990, a Generation Girl 1998 - asi nejčastěji používané tváře vůbec. Tvář Superstar byla nejčastěji používanou u běžných playline panenek v letech 1977-98. Poté ji nahradila tvář Generation Girl, která se používala až do roku 2013. Kdo jste měli nebo máte nějakou panenku z těchto období, je velmi pravděpodobné, že mají právě tyto tváře.

Panenky s tváří Superstar jsem společně naposledy fotila, když jich bylo jen 5 kousků. Od té doby jich docela dost přibylo.

Tvář Superstar

Zato u Generation Girls a Terezek k velkému nárůstu nedošlo. Takže považuju za zbytečné je aranžovat. Počkám si, až jich bude více.

Dnes se nejčastěji používá tvář Millie. Většina panenek s touto tváří jsou si podobné: mají blond vlasy a modré oči. Není proto divu, že já jich mám zatím málo - přesněji jen dvě. Koupila jsem je už v roce 2018, ale ještě společnou fotku neměly.


Konečně jsem také za rozumný peníz natrefila na některé panenky z velmi zdařilé kolekce DOTW (Dolls Of The World), která představuje tradiční oblečení různých národů světa. Líbí se mi prakticky všechny panenky z této kolekce, ale na mé poměry je to příliš nákladná záležitost, takže jsem si vybrala jen pár opravdu nejhezčích, které chci postupně získat. Tyto jsou první z nich a doufám, že další budou postupem času následovat.


Poměrně novou kolekcí jsou "Inspiring Women" - tedy panenky inspirované ženami, které ve svém oboru něco dokázaly. Zatím je to velmi zdařilá kolekce a já bych skutečně chtěla všechny tyto panenky. Ale nejsem si jistá, nakolik je toto mé přání realizovatelné. Některé panenky se u nás vůbec neprodávají a ty ostatní bývají příliš drahé. Přesto se mi podařilo dvě z nich výhodně koupit (podstatně levněji, než se běžně prodávají). Jsou jimi Frida Kahlo a Katherine Johnson.


Ve svých přáních mám také několik menších kolekcí, které bych ráda zkompletovala celé. Jednou z nich je kolekce plážových panenek Hula Hair z roku 1997. Obsahuje pouze tři panenky s netradičně barevnými vlasy. Barbie už mám delší dobu a letos jsem přikoupila Teresu a Christie. Takže mám všechny. Je to moje první kompletní kolekce! Bohužel ani jedna neměla svoje původní oblečení, takže všem jsem uháčkovala napodobeniny. Jak vidíte na obrázku, těm novým ještě chybí sukýnky, ale už na nich pracuji.


A nesmím zapomenout na kolekci Fashionistas kterou Mattel vydává už od roku 2010. Letos jsem si pořídila 6 těchto panenek. Celkem jich už mám 25 plus jednoho kluka. A rozhodně to číslo není konečné, protože stále ještě bych jich pár chtěla. Ani kolekce ještě není uzavřená a tak se můžeme těšit na novinky i v dalších letech. 


Během roku jsem se také pokusila o předělávku dvou panenek - říká se jim OOAK. Vytvořila jsem Kleopatru a Twiggy. Obě ještě čekají na svůj představovací článek, protože jim ještě chybí nějaké doplňky, ale jejich společnou fotku vám sem dám. Aspoň uvidíte, nač se můžete těšit.


Krom toho jsem samozřejmě nezahálela a pilně háčkovala nebo pletla šatičky. Jednak jsem vyráběla repliky původních oblečků panenkám, kterým chybí. A také jsem tvořila něco do svého celoročního projektu. Některé z těchto oblečků budou ještě představeny samostatně v rámci příštích plánovaných projektů (zatím si je jen připravuji).


Pokud vás zajímá kompletní přehled mé sbírky, najdete ho hned po záhlavím blogu, dokonce v členění podle různých kritérií.

6 komentářů:

  1. krásná sbírka, moc gratuluji, několik z nich mám taky, některé by se mi líbily si rovněž pořídit :-)

    OdpovědětVymazat
  2. Nádherná zbierka. Krásny počet 201 :-) Niektoré by som tiež rada mala. V prvom rade Ghanu. Musím ti však upresniť pár detailov: Stardoll oficiálne medzi zberateľské Barbie nepatrí, hoci ja ich tam mám tiež zaradené.
    Pôsobenie Superstar ako hlavnej Barbie tváre prekazila od roku 1992 tvár Mackie, čo sa prejavilo hlavne v zberateľskej edícii, ale aj v playline. Dokonca aj protopyp Genevieve má tvár Mackie.
    Inspring Woman sú skôr ženy, ktoré majú inšpirovať nás :-) Z nich ti obe trochu závidím. Mne sa z tých doterajších páčila najviac práve nedostupná Amélia, ale práve včera som si vyzdvihla svoju prvú Inšpirujúcu ženu :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky za upřesnění. Já si mezi sběratelské řadím i některé playline, proto tam mám i tu stardollku.
      Vím, že by měly inspirovat spíš nás, ale nějak mi to k té sérii nepasuje. Možná je to tím, že už jsem ve věku, kdy už nemám ambice něco velkého dokázat. Smířila jsem se se svou průměrností. I když minulý rok jsem začala projekt, z něhož by jednou mohlo být něco většího...
      Amélii bych si taky přála. Ale zatím jsem na ni nikde nenarazila.

      Vymazat
  3. A ešte s Goddess som na tom podbne ako ty. Patrí k mojim obľbeným tváram a páčia sa mi zvyčajne bez toho, že by som vedela, že ide o Goddess.
    Fashionistas sú s nami už od roku 2009. Nastúpili hneď po Fashion Fever.

    OdpovědětVymazat
  4. Dúfam, že to neberieš v zlom, lebo tak som to nemyslela. Len viem, že začínajúci zberatelia často hľadajú informácie na blogoch a podobne, sama som to tak robila :-)
    Inak, tiež mám niektoré playline na úrovni možno aj vyššej ako niektoré oficiálne zberateľské bábiky.
    No, v tomto som na tom podobne. Okrem toho vyberajú dosť oblasti, kde sa bežne žena asi ani moc nechce presadiť - matematika, veda, letectvo...ale chápem, že zase ak nejaká malá/mladá deva chce ísť týmto smerom a nemá správnu podporu, môže nájsť v ženách, ktoré tieto bábiky pripomínajú, svoju vnútornú motiváciu a inšpiráciu.
    No, ja som ju videla raz na nete, ale nemala som vtedy financie, od vtedy jedine zahraničie, ale tam ide zase cena do výšin, ktoré nechcem dať :-D

    OdpovědětVymazat