úterý 3. listopadu 2020

Vlajkosláva - Velká Británie

Současná vlajka Velké Británie se používá od roku 1801. Vznikla kombinací vlajek původních samostatných států Anglie (červený kříž na bílém pozadí), Skotska (bílý diagonální kříž na modrém pozadí) a Irska (červený diagonální kříž na bílém pozadí) - přehledný diagram tohoto postupného sjednocování najdete na wikipedii. Britové svou vlajku nazývají "Union Jack", což je zase kombinace výrazu "union flag" a "jack" kterýžto výraz se používal v námořnictví pro vlajku umístěnou na stěžni. Námořnictvo hrálo v historii Británie vždy významnou roli a Britové byli na ně právem hrdí. Není tedy divu, že mu svým způsobem vzdávali čest právě užíváním sousloví "Union Jack" a v současné době své vlajce neřeknou jinak.



V Británii není moc svátků spojených s její historií. Přesto se mi jeden podařilo objevit. Je tím Noc pálení ohňů (5.11), která připomíná události z roku 1605, kdy byl zmařen pokus o vyhození Westminsterského paláce s pokus o atentát na krále Jakuba I.


Pro šatičky inspirované Britskou vlajkou jsem uháčkovala modrý podklad. Původní záměr byl, že šaty budou jednobarevné a kříž bude jen jako odnímatelný doplněk, aby šaty bylo možné použít i jiným způsobem. Zpočátku jsem i tímto způsobem háčkovala, ale postupně vyplynul problém, že některé konce kříže nebylo možné k šatům nenápadně přichytit. Nakonec je tedy kříž přišitý přímo na šatech. Poprvé jste je měli možnost vidět v rámci loňského projektu "Kalendář" v měsíci březnu, kdy jsem ztvárnila plánovaný Brexit, který se nakonec uskutečnil v úplně jiném termínu.



4 komentáře:

  1. Jitko, šaty se Ti moc povedly a jsem ráda, že teď něco vím o historii britské vlajky.

    OdpovědětVymazat
  2. Celkem stylový ohoz, to by nebylo úplně marný ani v reálné velikosti 😄

    OdpovědětVymazat
  3. Krásne šaty na krásnej Tereske a ďakujem za rozšírenie vedomostí ohľadom britskej vlajky.

    OdpovědětVymazat