úterý 5. dubna 2016

Šípková Růženka



Nevím přesně kolik druhů mrkacích panenek Mattel vyrobil. Ke mě se zatím dostaly dvě - obě představují Šípkovou Růženku. Jednu už jsem představovala zde. A na tu druhou dojde právě teď.

Pojmenovala jsem ji jinou variantou jména Růženka - Rosalie. Růženku totiž mám už obsazenou.

Mechanizmus zavírání a otvírání očí spočívá v magnetu, který je schován v růžové kytici - tu bohužel nemám. Pokud květinou přejíždíte po obličeji od rtů k čelu a nazpět, princezna otvírá a zavírá oči. Funguje to i s obyčejným magnetem.

Stejně jako minulá Růženka i tato má hlavičku napevno, nemůže jí otočit do stran. U té minulé je to celkem pochopitelné, že důvodem je mechanismus zavírání a otvírání očí. U této na důvod nemůžu přijít, jedině, že by mechanismus (možná nějaké závaží) byl větší než hlavička s skrýval se v tělíčku. Krom této "zvláštnosti" má také panenka hlavičku ze dvou kusů - vlasová část je samostatná a "vlepená?" do hlavičky.

Tato panenka je zřejmě i mezi sběrateli raritou. Našla jsem jen velmi málo informací. Nepodařilo se mi ani zjistit rok výroby. Jednu chvíli jsem dokonce začala pochybovat, že je to vůbec mattelka, ale tělíčko má značené, hlavička je bez značení. Nenašla jsem ji ani v Lubových katalozích, takže se u nás zřejmě neprodávala. Všechny informace jsou v němčině, případně odkazují na německé zdroje, takže kdo ví, jestlli nebyla vyrobená speciálně jen pro německý trh. V každém případě to ve mě vyvolává pocit, že se mi podařilo získat vzácnou raritu.

Rosalie má své původní šatičky i botičky, chybí korunka, náhrdelník a růže. 







Jestliže někdo víte více o této panence, budu ráda, když mě poučíte, co to tedy vlastně mám.

4 komentáře:

  1. viem iba to, že je veľmi pekná... tinka77

    OdpovědětVymazat
  2. Jitko, také ráda pátrám po původu panenek. Ovšem Barbie moc neznám, tak ti také neporadím. Ale ta tvoje se mi moc líbí.

    OdpovědětVymazat
  3. Je naozaj zaujímavá, možno by ti vedel poradiť Tom. On má nemecký trh celkom pod palcom. Ja ju vidím prvýkrát a je krásna. Tú druhú Ruženku poznám, ale túto teda nie.

    OdpovědětVymazat
  4. Mám dojem, že to bude nějaká Disney, Mattel totiž vydal jen 2 se zavíracíma očima, mám obě a ta druhá je v kovbojském obleku. Disney u některých svých pohádkových tváří používal těla Mattel, vyrábělo se to v koprodukci.zdravím, Johana

    OdpovědětVymazat