středa 18. ledna 2017

Inspirace hudbou 1 - Orfeus

Už dlouho mám v plánu vytvořit nějaký antický kostým. Když jsem přemýšlela o jednotlivých tématech do projektu, napadlo mě, že teď je ta správná chvíle. A tak vznikl bájný antický pěvec...

Orfeus

Legenda praví, že byl synem boha Apolóna a múzy Kalliopy. Byl to umělec přímo zázračný: když rozezvučel svou lyru a zazpíval píseň, divoká zvěř k němu přicházela, ptáci se slétali, stromy i skály se hýbaly, aby se kolm něj shromáždily. V celé přírodě zavládl soulad a mír.
Proslul však nejen hudbou, ale také láskou ke své ženě Eurydice. Bohužel, osud jim nepřál. Jednoho dne Eurydika šlápla na jedovatého hada a na následky jeho uštknutí zemřela. Zoufalý Orfeus se vydal do podsvětí, svým zpěvem obměkčil Háda a ten mu přislíbil Eurydiku vrátit pod jednou podmínkou: Nesmí se za ní ohlédnout, dokud nespatří světlo světa. Ofreus souhlasil a vydali se tedy na zpáteční cestu. Po celou dobu šla Eurydika tiše jako stín, a tak není divu, že Orfeus se neovládl a ohlédl se, zda za ním vůbec jde. Tím ji však ztratil podruhé.
Vrátil se domů zdrcen a zpíval už jen samé smutné písně. Jeho truchlivý zpěv rozzuřil opilý dav při Bakchově slavnosti. Nejprve se ho snažili ukamenovat, ale kameny se dojetím nad jeho zpěvem zastavovaly v letu. Dav se tedy na něj vrhl a roztrhal jej.

Tolik na připomenutí. A teď se podíváme na mého Orfea. Kostým jsem uháčkovala jednoduchý, vlastně ho může obléct kterýkoliv antický hrdina. Aby tedy byl obrázek věrnější, společně se synem jsme vyrobili lyru, nástroj na který podle legend Orfeus tak krásně hrál. Návod na lyru najdete na jeho blogu.







Do projektu se tento měsíc zapojili:
  • Tinka nás pozvala na koncert skupiny Boney M

4 komentáře:

  1. Jitka Orfeus je skvostný a veľmi sa mi páčia jeho sandále. Už sa teším na článoček o lýre. Nechcete dorobiť aj Euridiku ?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Chtěla jsem, ale háčkování dá celkem dost práce. Začala jsem těmi jednoduššími kostýmy a doufám, že tak získám čas i na náročnější pro další měsíce.

      Určitě však časem přibyde i ženský antický kostým - alespoň je v plánu. Možná do některého z dalších projektů.

      Vymazat
  2. Nádhera Jitko. Zobrala si to krásne od podlahy - teda od antiky. Veľmi sa mi páči info vsuvka aj krásny kostým. Nádhera :-)

    OdpovědětVymazat
  3. Jitko, děkuji za krásné vyprávění o Orfeovi. Moc pěkně jsi ztvárnila antický kostým.

    OdpovědětVymazat